Între 5 – 9 mai 2022 s-a desfășurat la Brașov  Reuniunea membrilor Uniunii Consulilor Onorifici din România (UCOR), eveniment ce se înscrie în seria intalnirilor organizate anual pentru creșterea vizibilității asociatiei la nivel national si pentru consolidarea relatiilor intre membrii sai .

Au participat Consulii Onorifici, membri ai UCOR:

 • Dl. CO Andreas Huber – președinte,
 • Dna. CO Georgiana Pogonaru – vicepreședinte,
 • Dl. CO Eugen Lascu – trezorier,
 • Dl. CO Ion-Valeriu Ciolacu – membru în Consiliul Director și Co-organizator al evenimentului,
 • Dl. CO Endre Molnar – membru în Consiliul Director,
 • Dl. CO Mihai Ferariu,
 • Dl. CO Emil Sîrbu.

Întâlnirile oficiale programate au debutat cu o vizită la Camera de Comert și Industrie Brașov, unde delegația a fost primită de Dl. Președinte Silviu Costea, Dl. Director General Adjunct Daniel Gabor, Dl. Peligrad Sorin – membru fondator Pro-Afaceri Brasov, Dna. Ruxandra Balica, Dl. David Istvan – reprezentanți ai Colegiului de conducere al CCI Brașov.

Dl. Președinte Silviu Costea a prezentat zona județului Brașov din punct de vedere al importanței sale geo-strategice și proiectele desfășurate în planurile economic, cultural, social, ținând cont și de obiectivele strategice ale României în acestă zonă (stabilitatea economică și socială, pentru accesul la prosperitate prin dezvoltarea de proiecte de cooperare regională cu partenerii și conectarea la proiectele regionale ale Uniunii Europene).

Dl. Peligrad Sorin a enumerat direcțiile de cooperare pentru creșterea prosperității comunităților din județul Brașov.

Dna. Ruxandra Balica a subliniat numeroasele oportunități de dezvoltare existente, în contextul în care CCI Brasov este un promotor activ al acestora, în special în domeniul ospitatității.

Domnul Director General Adjunct Daniel Gabor a prezentat instituția, activitățile desfășurate și coordonate până în prezent de Camera de Comert și Industrie Brașov, proiectele aflate în derulare pentru dezvoltarea economică și socială a zonei, precum și domeniile care reprezintă oportunități de investiții (implementarea proiectelor pe fonduri nerambursabile).

În cadrul discuțiilor ce au urmat, membrii UCOR participanți au prezentat succint țările reprezentate și domeniile de interes în care există deschidere pentru colaborare pe termen lung sau scurt:

 • fonduri existente pentru implementarea proiectelor în domeniile dezvoltării infrastructurii, dezvoltării regionale, energiei.

A urmat o întrevedere comună la sediul Instituției Prefectului Brașov. Dl. Adrian-Ioan Veștea – Președintele Consiliului Județean Brașov și Dl. Mihai-Cătălin Văsii – Prefectul Brașovului au întâmpinat delegația UCOR. În cadrul întrevederii, reprezentanții din Brașov au prezentat reperele semnificative ale județului și proiectele recent finalizate sau aflate în implementare (vizând mobilitatea, sănătatea, turismul). subliniind inaugurarea Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav. Membrii UCOR au prezentat statele pe care le reprezintă și oportunitățile de colaborare .

Reuniunea a continuat la Primăria Municipiului Brașov, unde delegația a fost întâmpinată de Dna. Viceprimar Flavia – Ramona Boghiu, Dna. Sorina Boldeanu – Consilierul Primarului Brasov și Dl. Bogdan Iancu – Inspector în cadrul Compatrimentului Relații Externe.

Dna. Viceprimar a trecut în revistă proiectele aflate în derulare pentru dezvoltarea economică și socială a zonei, inclusiv suportul acordat cetățenilor ucraineni, refugiați în zonă. A mentionat de asemenea eforturile care se depun in proiectul de dobândire pentru Brașov a tilului „capitală verde a României”- model de bune practici în eficiența energetică și reducerea emisiilor de carbon. A enumerat și fazele în care se află diferite proiecte ambițioase derulate de autoritățile locale brașovene:

 • Spitalul Regional Brașov,
 • achiziționarea platformei CET Brașov,
 • finalizarea proiectului C.A.T.T.I.A,
 • parteneriatul studii masterale de urbanism încheiat cu Facultatea de Arhitectura „Ion Mincu” Brașov
 • proiectul de mobilitate metropolitană (trenul care va lega zonele sub-metropolitane),
 • proiectele culturale și sociale.

Reprezentantii UCOR au enumerat posibilitatile de  sprijin  în vederea dezvoltării proiectelor culturale, educaționale, sociale, economice, prin expertiza instituțiilor și proiectele similare dezvoltate în țările pe care le reprezintă.

Dl. CO Andreas Huber a salutat deschiderea autorităților locale din Brașov, subliniind importanța organizării unor astfel de evenimente și discuții deschise,  pentru relațiile de colaborare și dezvoltare între autoritățile locale din România și țările trimițătoare reprezentate de Consulii Onorifici. Aceștia acționează ca punți de comunicare între cele două părți.

A urmat o vizită la sediul Alianței Franceze/ Consulatul Franței la Brașov, unde Dl. CO Ion-Valeriu Ciolacu a prezentat principalele obiectivele economice și de investiții franceze, elemente din istorie și particularitățile culturale ale regiunii, evenimentele culturale și educaționale desfășurate în zona Brașovului.

Dl. CO Ion-Valeriu Ciolacu reprezintă interesele Franței în mediile economice, politice şi culturale în care activează, stimulează dezvoltarea relaţiilor şi facilitează contactele economice şi comerciale între companiile româneşti şi cele franceze.

În acest context, a fost organizată o vizită la una dintre cele mai mari investiții franceze în zonă – compania Hutchinson din Cristian. Subsidiară a grupului Total, compania este producătoare de componente din cauciuc -necesare la etanșeizare, izolare fonică și antivibrații – pentru industria auto și industria aeronautică. În cadrul vizitei și al turului unității de producție, directorul fabricii, Dl. Arnaud Mension-Rigau, a descris procedurile și etapele de producție, de la achiziția materiilor prime până la livrarea produselor finite.

Reuniunea a continuat cu un tur ghidat la Biserica Neagră din Brașov și o seară tradițională brașoveană, la Coliba Haiducilor din Poiana Brașov.

Evenimentul s-a încheiat pe 9 mai 2022 cu participarea la conferinţa de dezvoltare regională inteligentă „Smart Airport Cities”, în contextul de pregătire a strategiei de dezvoltare a oraşului, și vizita la aeroportul Ghimbav-Brașov.